De Kollektie

Vele bezoekers jong en oud, hebben deze verzameling, de grootste ter wereld op dit gebied, al bezocht. Gravures, prenten, tekeningen en schilderijen maar ook standbeeldjes en miniaturen door beroemde of minder bekende kunstenaars vervaardigd, zijn hier te zien. Vele artiesten hebben de vechtende, duellerende of schermende mens op zijn reis door de tijd gevolgd. Om enigen te noemen: Meissonier, Regamey, Stizoda, Schreibner, Daumier, Townsend, Rowlandson, Hogarth, Hokusai, Lastman, e.v.a.. Een harnas uit 1600, dat eens toebehoorde aan de Hertog van Argyle, gemaakt door de wapensmid van de stad Ayr.In elke zaal van het museum vinden we verschillende wapens. Duelleerdegens, dolken, hartsvangers, messen, militaire sabels, rapieren, hofdegens, krissen, japanse en chinese zwaarden, wapens uit de vrij-metselaarij, de eerste elektrische degen(ca.1935), de eerste elektrische floret(1954) en elektrische sabel(1982). De eerste elektrische apparaten en enrouleurs.

De kasteelheer Maître Van Oeveren heet u welkom en leidt u rond. Sterke verhalen en anecdotes vertellend over Clemenceau, Boulanger, Deferre, Von Bismarck, Wellington, Churchill, Patton, Mussolini of Heydrich. Ze hadden allen dezelfde passie…. Schermen!

Fascinerende verhalen over wereld- of olympische kampioenen, die vaak zijn tegenstanders waren. Sommigen hebben hun schermuitrusting of medailles aan het museum geschonken.

“Ik heb letterlijk alles verzameld wat met schermen te maken heeft”legt de meester uit. “Stripverhalen, schermende Walt Disney-figuren(Donald, Mickey, Goofy). Tom and Jerry, de roze Panter, Snoopy, de smurfen en vele andere beroemde tekenfilmhelden. Miniatuursabels en dingen die kinderen leuk vinden”
Door het museum dwalend kom je in de afdeling vrouwen en kinderen in de schermsport, het duel in de politiek, schermen in de reclame, schermen op het toneel en op het filmdoek(Grace Kelly, Gina Lollobrigida, Sophie Marceau, Douglas Fairbanks, Errol Flyn, Stewart Granger, Basil Ratbone, José en Mell Ferrer, James Mason, Antonio Banderas, Jean Marais, Gérard Philip… ). Brochures, ansichtkaarten, postzegels e.d..

Van Dumas naar Sabatini, Shakespeare naar Conrad, elke degenroman is hier te vinden. In de bibliotheek bevinden zich vele honderden boeken over schermen of duelleren in 12 talen, van de 17de eeuw tot op heden.

In de schermzaal vele diplomas van schermleraren, waaronder het oudste van Nederland.

Voor iemand die maar de minste connectie met of interesse in schermen of zwaardvechten heeft is dit museum een “moet je gezien hebben”. Voor mensen die de historie van de sport bestuderen, schermers of schermleraren zijn, het Mekka.

Bekende Nederlanders die schermden kun je hier natuurlijk vinden. Wist u dat Willem van Oranje(de Zwijger) schermde en dat zijn zoon Prins Maurits het niet alleen beoefende maar er ook 5 boeken over had, boeken die nu zeer beroemd en kostbaar zijn. De laatste koning van Nederland, Willem III, had zijn eigen schermleraar, die de titel droeg “lichamelijk gouverneur des Konings”(Regoor). Ook Prinses Irene schermde. Brederode, Jacob van Lennep, Verhuell, Roland Holst, E. Du Perron,Harry Mulish, Simon Vestdijk, Jan Wolkers, Ko van Dijk, Sylvia Kristel, Nelly Frijda, Dickey Beer, Rutger Hauer, Wibi Soerjadi en vele anderen.

Van 2 nederlandse wereldkampioenen kun je hier de gouden medailles vinden; Pernette Osinga en Rebecca van Emden, regelmatige bezoekers van het museum, de schermzaal en zijn maître d’escrime.

De kollektie was voor het eerst te bezichtigen in 1968 en is sindsdien altijd open geweest voor het publiek.